Zoek Sitemap   
Afzender
Radboud UniversiteitFaculteit NWIKunstHerman Kruis

Periode: 09-10-1998 t/m 19-11-1998

 
Herman Kruis, geboren in 1933 te Joure (Friesland), is sinds 1953 woonachtig in Wijchen. Hij begon al op jonge leeftijd te tekenen. Zo maakte tij tijdens de tweede wereldoorlog tekeningen van alles wat indruk op hem maakte, waaronder luchtgevechten en vliegtuigen.

Herman Kruis was tot enkele jaren geleden nog werkzaam als werktuigbouwkundig constructeur. In deze functie kwam zijn creativiteit vooral tot uiting in het bedenken van technische oplossingen voor practische problemen. Nu is hij met pensioen en wijdt hij zich vol overgave aan zijn schilderijen, die hij soms "technische fantasieën" noemt.

De schilderijen van Herman Kruis laten een duidelijke ontwikkeling zien.

In het begin van de jaren '80 schilderde hij aan de vrije academie in Nijmegen. Zijn schilderijen uit die tijd zijn voornamelijk realistisch en geinspireerd op o.a. oude meesters.

Na de academie ging Herman door met tekenen ne schilderen en werd darbij gestimuleerd door een aantal kunstenaars in zijn omgeving. Hij expirimenteerde met verschillende technieken en stijlen, waaronder aquarel, ets. pentekening, acryl en olieverf en overdekte dat met name de laatste twee zijn voorkeur hebben.

Met het schilderij getiteld "zanger" uit 1993, slaat de schilder duidelijk een andere richting in. de werken die hierop volgen, kenmerken zich enerzijds door een eigen, herkenbare, stijl en anderzijds door een enorm gevoel van vrijheid.
Geinspireerd door de kubisten uit het begin van deze eeuw heeft vanaf dit moment de absrtact- kubistische stijl zijn voorkeur. Met name bij Kandinsky ervaart Herman Kruis dat met abstracte vormen een oneindig scala aan uitdrukkingen kunnen ontstaan, die aangenaam zijn om naar te kijken. In zijn schilderijen probeert de schilder indrukken uit het dagelijkse leven te vangen in eenvoudige vormen, die in geometrische lijnen en vlakken worden gegoten. Zo maakte hij in 1998 een schilderij dat geïspireerd was op de stand van de hand van een celliste bij het hanteren van de strijkstok. Maar ook de kleurkeuze is belangrijk. Herman Kruis maakt voornamelijk gebruik van heldere en primaire kleuren, omde compositie te versterken. Over zijn motivatie om te schilderen zegt Herman Kruis het volgende: "Dat andere mensen mijn werk waarderen geeft me veel voldoening en een extra stimulans. Maar vooral het gevoel om een schilderij te creëren vanuit je eigen fantasie, is iets dat je moet ervaren om te kunnen begrijpen wat iemand bezielt om 'zulke dingen' te maken."


laatst aangepast: 13 Mar 2003
 Terug naar boven


 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 


Terug naar boven